úterý 1. listopadu 2011

RAPEX - evropský výstražný informační systém o nebezpečných výrobcích

Na začátku Vám vysvětlíme co je RAPEX. Rapex je informační systém, který umožňuje rychlou výměnu informací o spotřebitelských výrobcích nepotravinářského charakteru mezi členskými státy EU. 

Hlavním cílem je zakázat nebo omezit marketing či prodej výrobků ohrožujících zdraví nebo bezpečnost spotřebitelů.
Každý týden budeme publikovat přehled nebezpečných výrobků oznámené v rámci Rapexu.

Komise EU, ve snaze ochránit děti, vydala 30. 6. 2009 novou směrnici o bezpečnosti hraček (2009/48/EC), která dává spotřebitelům jistotu, že hračky které se prodávají v EU, splňují nejpřísnější bezpečnostní požadavky.
Směrnice stanoví “bezpečností kritéria“ a "základní požadavky", které hračky musí splňovat v průběhu výroby a před uvedením na trh. Bezpečnostní kritéria se týkají obecných rizik (ochrana před zdravotními riziky nebo zranění) z toho zejména rizika (fyzikální a mechanická), dále hořlavost, chemické vlastnosti, elektrické vlastnosti, hygiena, radioaktivita.


Snad přísná kritéria pomohou omezit nebezpečné hračky. Samozřejmě nelze vyloučit, že se na náš trh dostanou hračky, které mají nějakou závadu nebo jsou nebezpečné. Naším cílem je publikovat tyto výrobky tak, abyste je nekoupili a neohrožovali vaše děti.



Příště, označení CE, co to je……

Žádné komentáře:

Okomentovat