pátek 11. listopadu 2011

Rapex,systém který varuje před nebezpečnými výrobky, přináší spolu s efektivnějším tržním dohledem prospěch zákazníkům.

Dnes se podíváme na nějakou statistiku. Systém RAPEX, kde jednotlivé země oznamují, které výrobky se považují za nebezpečné, přináší ovoce. V roce 2009 bylo oznámeno o 7 % více případů než v roce 2008. Vyšší počet případů souvisí s lepší informovaností o bezpečnostních normách výrobků, efektivnějšími a častějšími kontrolami zbožjí a lepší spoluprací mezi jednotlivými zeměmi. Asi 20 % z nich pocházelo z Evropy, 60 % z Číny. Bohužel je vidět, že nekvalitní výrobky se vyrábějí i u nás v Evropě.


Ze zprávy EU za rok 2009 vyplývá, že 28 % varování se týkalo hraček. Z těch jsou (zvláště pro malé děti) nejnebezpečnější hračky obsahující drobné odnímatelné části nebo jedovaté těžké kovy. Zkontrolovalo se ve 13 evropských zemích 14 000 hraček a zkoumalo se, zda vyhovují bezpečnostním normám EU.  Z 576 hraček testovaných na nebezpečnost malých součástí nevyhovělo 200 (celých 35 %). Testy zjišťující obsah těžkých kovů dopadly lépe. Zákonné limity nesplnilo pouze 17 z 227 (7,5 %).

Proto vnímáme za velice důležité, Vás každý týden informovat. Je potřeba se co nejdříve vyhnout nebezpečným hračkám, ať se vašim dětem nic nestane.

Zdroj: zpráva Komise EU

Žádné komentáře:

Okomentovat